Bijstandsfinanciën: actualiteiten op de Lias gebruikersdag 2024

Op dinsdag 5 maart namen wij bezoekers van de LIAS Gebruikersdag 2024 mee in de actualiteiten op het gebied van de Participatiewet. In de ochtend presenteerde Joost van Gemeren recente ontwikkelingen op het gebied van de financiering BUIG, loonkostensubsidie en sociaal ontwikkelbedrijven.

Later op de dag gaven ongeveer 75 financiële professionals onder leiding van Sanne van der Laan inbreng voor de nieuwe beleidstheorie voor de Participatiewet, een lopend onderzoekstraject dat wij uitvoeren in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tijdens de sessie kwamen meerdere dilemma’s naar voren, zoals: hoe borg je menselijke maat op uitvoerbare wijze? Hoe houd je de caseload binnen de perken? Hoe voorkom je dat alle goede intenties door de accountant worden afgekeurd?

Jaarlijks werken wij mee aan deze gebruikersdag in samenwerking met Inergy in het kader van onze samenwerking voor het platform LIAS-Buig. Het platform waarmee een gemeente analyses kan uitvoeren voor de bijstandsmiddelen (BUIG).