In memoriam – Dionne Faber

"We hebben Dionne leren kennen als een bescheiden en zeer sociale collega, met oprechte interesse in de mensen om haar heen"

Met het overlijden van Dionne Faber op 16 mei 2024, op slechts 30-jarige leeftijd, hebben we een unieke collega verloren: intelligent, betrokken, oprecht en dapper. Ze was bijna 10 jaar lang een van de dragende krachten van de kwantitatieve onderzoekspraktijk van Significant APE. En dat bleef ze, kenmerkend voor haar toewijding, tot aan haar allerlaatste werkdag.

We leerden Dionne kennen toen ze in 2014, op 21-jarige leeftijd, bij (toen nog) APE kwam werken aan het Lange Voorhout in Den Haag, direct na de afronding van haar master Health Economics, Policy and Law aan de Erasmus Universiteit. Ze ontpopte zich al snel als een scherpe, leergierige, nauwkeurige en zelfverzekerde onderzoeker die met veel onderwerpen uit de voeten kon, al ging haar hart het snelst kloppen als ze aan slag kon met projecten in de zorg en de culturele sector. De overgang naar Significant in 2017, en de verhuizing twee jaar later naar Utrecht, deden haar goed. De korte reistijd zorgde voor een betere balans in haar leven en de nieuwe werkomgeving maakte dat Dionne zich verder kon ontwikkelen tot een toegewijd en consciëntieus kwantitatief expert die nooit genoegen neemt met een half antwoord. Ze zette voor haar opdrachtgevers altijd dat stapje extra. En niet alleen voor haar opdrachtgevers. Ook voor ons als collega’s stond ze altijd geduldig klaar, om mee te denken of te helpen, analyses te controleren, voor coaching, of om gewoon even stoom af te blazen. Dionne was iemand die structuur aanbracht daar waar dat nodig was. En ze was een perfectionist. Die eigenschap was zeer behulpzaam in haar werk, en kon haar soms ook wel eens in de weg zitten. Maar het zorgde er altijd voor dat haar werk en dat van anderen er beter van werden.

In bijna 10 jaar hebben we Dionne behalve als ‘vakvrouw’ ook leren kennen als een bescheiden en zeer sociale collega, met oprechte interesse in de mensen om haar heen. Ze was authentiek, eerlijk en ze beschikte over veel zelfkennis. Kenmerkend zijn ook haar humor en zelfspot. Haar schaterlach was op kantoor vaak al van ver te horen.

We zijn dankbaar dat we op 11 april nog met z’n allen afscheid hebben kunnen nemen van Dionne. Bij die gelegenheid gaf ze een speech die een blijvende indruk bij ons allemaal heeft achterlaten. Aan de hand van enkele citaten uit het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy gaf ze een aantal levenslessen aan ons mee: wees lief voor elkaar. En wie je ook bent, stil of druk, een prater of iemand die liever luistert, middenin of aan de rand van de groep: je hoort erbij! Met de citaten uit het boek van Mackesy maakte ze een prachtige verbinding tussen haarzelf als persoon en wat ze ons wilde meegeven. Het deed ons sterker dan ooit realiseren wat een krachtig en bijzonder mens Dionne is.

We missen Dionne enorm. Wat hadden we haar als mens en als collega graag nog langer in ons midden gehad. We wensen haar ouders, zus en broer, en alle anderen die haar liefhebben, heel veel sterkte.